• Winkelmandje

 • Verzendkostennog te berekenen
 • Totaal€ 0,00
 • Afrekenen

Laminaat leggen

Met een goede voorbereiding, de juiste ondervloer en een stappenplan, kunt u zelf uw laminaat leggen. Op deze pagina geven wij u tips en instructies zodat u uw eigen laminaatvloer kunt gaan leggen.

Voorbereiding laminaat leggen

Voordat u aan de slag gaat met het leggen van uw laminaatvloer, is het belangrijk om te zorgen voor de meest ideale omstandigheden in de ruimte waar u het laminaat gaat leggen.

 • Laat het laminaat in de verpakking minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar u het laminaat gaat leggen.
 • Zorg voor een minimale temperatuur van 18 ? in de ruimte.
 • Leg de verpakkingen in het midden van de kamer, niet tegen een wand.
 • Stapel de pakken laminaat kruislings op elkaar, met tussen de pakken een aantal centimeter tussenruimte. Dit is nodig om de lucht er tussen te laten circuleren.

Voorbereiding ondervloer laminaat

Voordat u het laminaat kunt gaan leggen, is het belangrijk dat er een egale en goede ondervloer aanwezig is. Lees meer over de verschillende soorten ondervloeren voor laminaat en waar u op moet letten.

Laminaat leggen

De laminaatvloeren van Van Baal Laminaat zijn uitgerust met verschillende typen kliksystemen. Ieder systeem kent dan ook zijn eigen legwijze. Een gedetailleerde leginstructie vindt u terug op de verpakking van iedere laminaatvloer, maar voor die tijd leggen we graag in een aantal stappen uit hoe u een laminaatvloer moet leggen en waar u op moet letten.

 1. Meet de oppervlakte van de ruimte op waar u laminaat gaat leggen. Ontdek hier hoeveel laminaat u nodig heeft.
 2. Begin met het leggen van laminaat in een hoek.
 3. Kijk goed op de verpakking van het Van Baal laminaat of de mes- of de groefkant aan de kant van de muur moet liggen.
 4. Gebruik afstandhouders van 1-2 cm om voldoende ruimte tussen de vloer en de muur aan te houden. De vloer kan namelijk nog uit gaan zetten en u wilt natuurlijk niet dat deze bol gaat staan.
 5. Gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar, om eventueel kleurverschil zo min mogelijk op te laten vallen.
 6. Leg de plank op de vloer en teken met een potlood af waar deze afgezaagd moet worden met een zaag of laminaatsnijder.
 7. Klik de volgende plak met de kopse zijde aan de eerste plank.
 8. Het deel dat overblijft van de laatste plank in een rij, is weer het eerste deel dat je gebruikt in een nieuwe rij. Dit deel mag niet korter zijn dan 30cm.
 9. Gebruik een decoupeerzaag om moeilijke hoekjes rondom deurposten, inbouwkasten of leidingen uit te kunnen zagen.

Laminaat plinten

Om de vloer netjes af te werken en de laminaatvloer goed aan te laten sluiten bij de muur, legt u tot slot de plinten. Dit is een klus die nauwkeurig gedaan moet worden, neem hier dan ook ruim de tijd voor. U wilt immers niet dat de plinten straks weer los komen of omhoog gaan staan.

Er zijn verschillende soorten kleuren en breedtes plinten. Kies de kleur die aansluit bij uw laminaatvloer, de keuze voor een smalle of brede plint is puur persoonlijke smaak. De meeste plinten die u online of in de bouwmarkt vindt, zijn tegenwoordig plakplinten. Deze beschikken aan de onderkant over dubbelzijdig tape en zijn erg makkelijk te bevestigen aan de randen van uw nieuwe laminaatvloer.

 1. Zorg ervoor dat de vloer stof- en vetvrij is voordat u de plinten gaat bevestigen.
 2. Begin met het leggen van de plinten bij de langste muur.
 3. Leg de plint langs de muur tegen de hoek aan en zaag deze af in een hoek van 45 graden. Dit kunt u doen met een plintschaar, kapzaag en verstekbak of met een afkortzaag waar u de juiste hoek makkelijk in kunt stellen.
 4. Haal de plakstrip van de plint af en bevestig deze tegen de muur in de juiste positie.
 5. Gebruik een potlood om op de nieuwe plint de juiste lengte af te kunnen meten, zaag deze ook weer in een hoek van 45 graden en leg deze tegen de vorige plint aan.
 6. Leg de plinten niet té strak tegen elkaar aan, anders gaan de plinten op den duur bollen.
 7. Met kleine stukjes plakplint kunt u de moeilijke hoekjes rondom deurposten of inbouwkasten netjes afwerken.

Let op: plakplinten mogen alleen bevestigd worden met het dubbelzijdige tape dat is aangebracht op de achterzijde van de plint. Gebruik geen andere lijm, kit, tape of spijkers om de plinten vast te maken, om te voorkomen dat de vloer niet voldoende kan werken.

Terug naar overzicht
Europees toplaminaat
Voor 12.00u besteld, morgen in huis
Grote showroom in Herveld
Professioneel advies